Antara Nampak & Tersembunyi Dalam Larian

Ni saya nak share, terutamanya mereka yang baru nak berjinak-jinak dalam larian. Jangan takut dan gusar.. hehhe, lari tuk happy n buang kalori.

Yang kita nampak, adalah kesakitan secara fizikal, kaki bengkak, terpeleot, melecet, dan yang seangkatan dengannya.. mesti runners semua ada pengalaman.

Yang kita rasa ialah sakit, bila dah rasa sakit, jangan push, kena berhenti, tidak kira apa jua alasan. Elok sakit time latihan daripada time event, sebab, time event memang kita akan degil taknak berhenti, hehehe… Time latihan, membolehkan kita tahu bila akan sakit, kenapa sakit dan KM ke berapa sakit dan sebagainya.

First FM, 7 Jam 45 Minit, Kaki Sakit

Yang kita tak nampak ialah heart rate, lebih2 lagi yang tak pakai jam. Jika diikutkan pace, memanglah nak laju, tapi jantung overused, zone 5, memang lagi bahaya daripada sakit kaki… buat low heart rate training (kena banyak sabar dlm 4 bulan)

First HM, 2 jam 26 minit, Red Zone

Apa2 pun, don’t overused sebab banyak keburukannya. Kita lari nak enjoy dan nak sihat supaya kita boleh jaga orang yang kita sayang. Bukannya org jaga kita… heheh

Facebook Comments